Program imprezy

Organizatorzy pozostawiają sobie możliwość zmiany progragramu.

11:00Rozpoczęcie Cydrówki
Degustacje, spotkania z rzemieślnikami, rozmowy przy stoiskach uczestników festiwalu.
12:00 13:30Tomasz Porowski
Spotkanie z cydrownikiem z Cydr Ignaców, ekspertem i znawcą cydru.
14:30
15:30
Przemek Iwanek
Spotkanie z fanem i znawcą cydrów, twórcą cydru Pełnia.
16:00 17:00Natalia Wszelaki
Spotkanie z międzynarodowym sędzią cydru i blogerką cydrową.
19:30
22:00
Kolacja degustacyjna
(obowiązują wcześniejsze zapisy)
21:00Zakończenie festiwalu

Spotkania przy cydrze o cydrze

Tomasz Porowski / Cydr Ignaców

„Cydr – historia, współczesne oblicza, sprawa polska” czyli wprowadzenie do cydrownictwa. Tematem spotkania będzie historia cydru, najważniejsze dla tego trunku kultury i miejsca, odmiany jabłek, metody produkcji i współczesne oblicza. Ponadto zostanie poruszone zagadnienie: cydr a sprawa polska. Całość ilustrowana będzie zdjęciami.

Przemek Iwanek / Pełnia

Zacznijmy od podstaw. Czy cydry na pewno robi się z jabłek (a nie buraków)? Czy cydry mogą różnić się od siebie? Dlaczego prawdziwy cydr nie jest słodki? O tym oraz o paru innych rzeczach opowie Przemek Iwanek, fan i znawca cydrów, twórca cydru Pełnia. „Zrozumieć polski cydr” – prelekcja wsparta degustacją polskich cydrów.

Natalia Wszelaki / CiderExplorer.com

Co się kryje w kieliszku cydru? Czyli o moęliwych smakach i aromatach w cydrze. 


Kolacja degustacyjna

W ramach kolacji spróbujecie 9 cydrów, 1 okowity jabłkowej, 7 wspaniałych dań i 2 niespodzianek kulinarnych 😉

Koszt kolacji to 390 zł od osoby, zapisy 58 3039710 lub 📧 tabun@kuznia.net .

Tak o kolacji pisze sommelier Przemysław Bogdański, który dokonał selekcji cydrów:

„Jabłko można zerwać, zjeść z smakiem, poczęstować nim kogoś, prażyć, piec, wypić w postaci kompotu, zrobić z nich domową szarlotkę, strzelać do niego z kuszy a nawet przejść do historii… A My w ramach pierwszego w Polsce festiwalu cydru z prawdziwego zdarzenia CYDRÓWKA zapraszamy na unikatową degustację.

  • 9 cydrów od najlepszych twórców w Polsce, od lekkich i orzeźwiających po unikatowe „lodowe”
  • 1 doskonałej okowity owocowej
  • 7 doskonale dopasowanych dań kuchni polskiej
  • 2 niespodzianek kulinarnych bo kto nie lubi niespodzianek 😊

W sumie daje to 21 doświadczeń, plus 1 najważniejsze, czyli Państwa uśmiech, lekkość bytu i wspomnienia na długi czas.”

Zapraszamy do rezerwacji i do zobaczenia na kolacji!