Organizatorzy pozostawiają sobie możliwość zmiany progragramu.
11:00 | Rozpoczęcie Cydrówki Degustacje, spotkania z rzemieślnikami, rozmowy przy stoiskach uczestników festiwalu. |
12:00 13:30 | Tomasz Porowski Spotkanie z cydrownikiem z Cydr Ignaców, ekspertem i znawcą cydru. |
14:30 15:30 | Przemek Iwanek Spotkanie z fanem i znawcą cydrów, twórcą cydru Pełnia. |
16:00 17:00 | Natalia Wszelaki Spotkanie z międzynarodowym sędzią cydru i blogerką cydrową. |
19:30 22:00 | Kolacja degustacyjna (obowiązują wcześniejsze zapisy) |
21:00 | Zakończenie festiwalu |
Spotkania przy cydrze o cydrze
Tomasz Porowski / Cydr Ignaców
„Cydr – historia, współczesne oblicza, sprawa polska” czyli wprowadzenie do cydrownictwa. Tematem spotkania będzie historia cydru, najważniejsze dla tego trunku kultury i miejsca, odmiany jabłek, metody produkcji i współczesne oblicza. Ponadto zostanie poruszone zagadnienie: cydr a sprawa polska. Całość ilustrowana będzie zdjęciami.
Przemek Iwanek / Pełnia
Zacznijmy od podstaw. Czy cydry na pewno robi się z jabłek (a nie buraków)? Czy cydry mogą różnić się od siebie? Dlaczego prawdziwy cydr nie jest słodki? O tym oraz o paru innych rzeczach opowie Przemek Iwanek, fan i znawca cydrów, twórca cydru Pełnia. „Zrozumieć polski cydr” – prelekcja wsparta degustacją polskich cydrów.
Natalia Wszelaki / CiderExplorer.com
Co się kryje w kieliszku cydru? Czyli o moęliwych smakach i aromatach w cydrze.
Kolacja degustacyjna
W ramach kolacji spróbujecie 9 cydrów, 1 okowity jabłkowej, 7 wspaniałych dań i 2 niespodzianek kulinarnych
Koszt kolacji to 390 zł od osoby, zapisy 58 3039710 lub tabun@kuznia.net .
Tak o kolacji pisze sommelier Przemysław Bogdański, który dokonał selekcji cydrów:
„Jabłko można zerwać, zjeść z smakiem, poczęstować nim kogoś, prażyć, piec, wypić w postaci kompotu, zrobić z nich domową szarlotkę, strzelać do niego z kuszy a nawet przejść do historii… A My w ramach pierwszego w Polsce festiwalu cydru z prawdziwego zdarzenia CYDRÓWKA zapraszamy na unikatową degustację.
- 9 cydrów od najlepszych twórców w Polsce, od lekkich i orzeźwiających po unikatowe „lodowe”
- 1 doskonałej okowity owocowej
- 7 doskonale dopasowanych dań kuchni polskiej
- 2 niespodzianek kulinarnych bo kto nie lubi niespodzianek
W sumie daje to 21 doświadczeń, plus 1 najważniejsze, czyli Państwa uśmiech, lekkość bytu i wspomnienia na długi czas.”
Zapraszamy do rezerwacji i do zobaczenia na kolacji!